Google accounts en privacy:

Bij de installatie van onze telefoons wordt gevraagd om een google account welke gebruikt gaat worden voor de Google Play Store (appstore).
Vaak bestaat de neiging om hier een bestaand google account voor te nemen, het voordeel is dat alles op elkaar aansluit (telefoon, computer, zoekgeschiedenis kan gesynchroniseerd worden).
Maar letop.
Door dit allemaal te koppelen wordt alles opgeslagen zonder einddatum in je GOOGLE account.
Zoekgeschiedenis, locatiegeschiedenis en Youtube geschiedenis.
Sterker nog, wanneer je zoals ik een gezamelijke agenda hebt met meerdere gebruikers wordt de zoekgeschiedenis van alle telefoons bijgehouden in dat google account.
Dit kan erg vervelend zijn als jij kadootjes opgezocht heb op je computer (met het google account actief), je krijgt op je eigen smartphone nu allerlei advertenties met betrekking tot dat onderwerp. MAAR, iedereen die jou google account actief heeft (vanwege de gemeenschappelijke agenda) krijgt deze voorkeur advertenties ook… WEg verrassing.
Het komt erop neer dat elke APP, elk apparaat alles wat verbonden is met jou google account data oplevert naar GOOGLE.
Dit kan erg vervelend zijn als je bijvoorbeeld voor school of een sportvereniging gezamelijk een google account gebruikt. Wanneer je perongeluk dit account actief hebt zullen je gegevens opgeslagen worden in dit account en zullen anderen die ook gebruik maken van het account dezelfde gegevens kunnen inzien.

TIPS:

  • zorg dat je anoniem op internet rond surft. HOE? log uit van je google account. Ook inprivate kun je gewoon nog aangemeld zijn met je google account!
  • Gebruik een andere zoekmachine zoals www.duckduckgo.com
  • Login op je google account en ga naar account beheren:

Klik hierna op Gegevens en personalisatie

klik op de activiteit van je keuze en vink deze uit.
(schuifje naar links schuiven).

je kunt hier ook aanzetten dat je activiteiten automatisch verwijdert worden (kortste periode is 3 maanden).
Wanneer je hiervoor kiest wordt de activiteit die opgeslagen is en ouder is dan drie maanden direct verwijderd. (losgekoppeld van jou account).

Als laatste:
Herhaal het proces hierboven beschreven regelmatig ! je activiteiten worden al snel weer aangezet. Dit kan doordat je hier zelf opdracht voor gegeven hebt, maar ook zonder dat kan een app op je smartphone die jijzelf op je smartphone geauthoriseerd hebt deze setting in je google account weer aanzetten!.